Hæmodialyse er en livsforlængende behandling af nyresvigt. Her renses blodet for affaldsstoffer og eventuel overskydende væske fjernes fra kroppen. Behandlingen varer cirka 4-5 timer og foregår typisk 3 gange om ugen.
Inden du starter i hæmodialyse, er der brug for en dialyseadgangsvej til din blodbane. Det kan være en A/V-fistel eller et hæmodialysekateter. Vi vurderer sammen med dig, hvilken adgangsvej der passer dig bedst.
Vi forventer, at du involverer dig aktivt i din egen pleje og behandling, og deltager i praktiske ting omkring din egen dialyse i det omfang, du formår.
Pårørende er velkommen i afdelingen, da vi ønsker et nært samarbejde med dig og dine pårørende.
Der er mulighed for en snak med sygeplejerskerne alle ugens dage.
Vi ønsker, at du og dine pårørendes kontakt med sundhedsvæsenet bliver så positiv en oplevelse som muligt.
For at sikre størst mulig sammenhæng i dit forløb, får du tildelt 3 kontaktsygeplejersker og en kontaktlæge. De står for at planlægge og justere din behandling i sammen med dig.
Det er ikke altid muligt, at du passes af din kontaktsygeplejerske, men vi forsøger at prioritere det.
Der er mulighed for en samtale med din kontaktlæge i enerum, hvis du har behov for det. Pårørende er meget velkomne til deltage. Det kan være en god idé at have en pårørende med til at hjælpe med at stille spørgsmål og høre, hvad der bliver sagt.
Kontakt personalet, hvis du har behov for en samtale.
Vi har forskellige tiltag, der skal bidrage til aktiv deltagelse i din behandling og sygdom samt generelle informationer til dig og dine pårørende.
Patientpanel
Vi har et patientpanel, der har til formål at sætte dine meninger og holdninger i spil, tilbyde undervisning i fælles forum og samtidig danne ramme for at mødes og dele erfaringer med hinanden.
Patientpanelet foregår på dialyseafsnittet og varer typisk 1-1,5 time. Dato og dagsorden hænges op i caféområdet.
Vi vil løbende og med input fra patienter planlægge relevante oplæg, give information, sparre om eventuelle tiltag eller gå i dialog om ønsker.
Indholdet på oplæg i patientpanelet er en blanding af:
Information til og fra patienter.
Emner til sparring, hvor vi ønsker at høre patienternes holdninger.
Emne til beslutning, hvor vi ønsker at inddrage patienterne i beslutningen og hvordan vi arbejder videre med emnet.
Nyhedsbrev
Vi laver et nyhedsbrev med jævne mellemrum, der indeholder relevant information for dig som patient, fx nyheder om ændringer og tiltag i afdelingen.
Det kan være en stor omvæltning og for nogen virke uoverskueligt at starte i dialyse. Derfor kan nogle patienter have behov for at snakke med en udefrakommende. Hvis det er tilfældet hos dig, har du mulighed for at snakke med vores hospitalspræst.
Om behandlingen
Som patient på afdelingen kan du både komme i dialyse på daghold og eftermiddagshold. Vi tilpasser så vidt muligt dialysetiderne, så behandlingen passer ind i din hverdag.
Når du møder ind på afdelingen, skal du tjekke dig ind med dit sundhedskort. Når sygeplejersken er klar til at starte din behandling, bliver du kaldt ind på stuen via den store skærm i venterummet.
Under dialysen bliver tilbudt 2 små måltider – et mellemmåltid bestående af en bolle med pålæg og et varmt måltid til frokost eller aftensmad.
Maden er sammensat i samarbejde med køkkenet og vores diætist, så den imødekommer dialysevenlig kost.
Ved hver dialyseplads er der er en fjernsynstablet, hvor du kan se tv, høre radio og meget andet. Du er også meget velkommen til selv at medbringe tablet, bøger eller andet du kan fordrive tiden med.
Bakterier og virus er et problem på hospitaler, fordi mennesker, der i forvejen er svækkede, er modtagelige over for infektioner.
Den største smittespredning sker via hænderne fra menneske til menneske, hvis man rører ved de samme ting, uden at have sprittet hænder. Hænderne kan være snavsede med bakterier eller virus, selv om de ser rene ud.
For at mindske smittespredning, er det vigtigt have en god håndhygiejne. Derfor ser vi gerne, at du spritter hænder, når du kommer til afsnittet.
Det skal du gøre, inden du går ind på stuen, før og efter vejning, efter toiletbesøg, hvis du har pudset næse eller samlet noget op fra gulvet.
Hvis du er i tvivl om noget med håndhygiejne, tag endelig kontakt til personalet.
For at sikre dig den bedste behandling, får du jævnligt taget blodprøver. Det sker minimum 1 gang om måneden.
Resultaterne af blodprøverne bliver gennemgået af den sygeplejerske, der tager dem og endeligt godkendt af en læge. Er der brug for yderligere blodprøver, tager vi dem ved behov.
Blodprøvesvarene bruges til at justere din medicinske behandling og dit dialysebehov.
Overlægerne kommer på skift 1-2 gange om ugen. Overlægerne kan også træffes efter nærmere aftale med sygeplejerskerne.
Lægerne kan have brug for at bede andre hospitaler og din egen læge om journaloplysninger vedrørende din sygdom og behandling. Hvis du ikke ønsker at dele informationer, skal du give os besked.
Hvis du har behov for det, kan vi formidle kontakt til klinisk diætist, ergoterapeut, fysioterapeut m.fl.
Det har stor betydning for dagligdagen at kunne deltage i familiefester, fødselsdage eller andre arrangementer. Dialysebehandling skal ikke afholde dig fra at deltage i arrangementer.
Det er muligt at ændre dialysetider, hvis du skal til et arrangement, der falder på din dialysedag. Husk blot at sige til i god tid.
Mere information
Gode idéer og forslag til forbedringer er meget velkomne. Forslag kan afleveres til sekretæren eller en af sygeplejerskerne.
På hospitalet kan der ud over den almindelige behandling og pleje foregå videnskabelig forskning, som nogle gange inddrager patienterne.
Du bliver altid informeret både mundtligt og skriftligt, hvis der er et forskingsprojekt, du kan være med i, og du skal give skriftlig tilladelse.
Som patient på dialyseafsnittet har du ret til befordring, hvor du kan få økonomisk tilskud efter gældende takster. Du kan registrere din kørsel via kørselskontoret på tlf. 70 23 62 48 fra kl. 8.00-12.00.
Når du starter i dialysebehandling, må du ikke køre selv i minimum 4 uger. Det vurderes sammen med din kontaktlæge, hvornår du eventuelt selv kan køre til og fra dialyse.
Ved behov for Flextrafik skal du selv ringe og bestille transporten. Det gør du ved at ringe til kørselskontoret på tlf. 70 23 62 48 mellem kl. 8.00-12.00.
Har du brug for yderligere hjælp med transport, kan du kontakte til personalet på afsnittet.
Når du kører med regionens siddende patientkørsel, skal bilen ofte have andre patienter med. Du må derfor regne med ventetid på kørsel før og efter behandling. Den maksimale ventetid er 30 minutter. Køreturen kan desuden risikere at blive forlænget.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.