Mundtørhed er en fornemmelse af ikke at have tilstrækkelig spyt i munden. Det har betydning for vores oplevelse af velvære samt vores almene helbred og livskvalitet.
Alle mennesker oplever at have mundtørhed af og til. Det kan skyldes flere (forskellige) ting, f.eks. nervøsitet, stress og angst. Hvis du oplever mundtørhed af disse årsager, forsvinder det igen, når følelsen af nervøsitet, stress eller angst er væk.
Andre årsager kan være sygdom eller medicin. Er du i tvivl om årsagen til mundtørheden, kan du tale med din læge eller tandlæge.
Mundtørhed er en hyppig bivirkning til medicin, denne pjece har fokus på mundtørhed forårsaget af inhalationsmedicin.
Symptomer
En almindelig bivirkning af nogle inhalationsmediciner, er blandt andet nedsat spytproduktion.
Eksempler på inhalationsmedicin der hæmmer spytproduktionen er Spiriva, Berodual, Spiolto, Incruse, Anoro, Ultibro, Duaklir, Seebri og Eklira.
• Tørhed i mund og svælg
• Tørhed af læber – evt. skorpedannelse eller revner
• Fornemmelse af tørst og øget væskeindtagelse evt. også om natten
• Forringet smagsoplevelse samt ubehag ved indtagelse af krydret og syrlig mad
• Tale, tygge og synkeproblemer
• Glat tungeryg, evt. med dybe furer
• Sejt spyt og tungen kan klistre til ganen
• Ømhed og brændende fornemmelse i mundslimhinden
• Problemer med at fastholde helprotese og deraf følgende tryksår
• Dårlig ånde
• Ømhed og hævelse af ørespytkirtlerne og de store spytkirtler under kæben
• Nedsat spytproduktion giver store udfordringer for at bevare et sundt tandsæt. Et sundt og velpasset tandsæt kan lide stor skade på ganske få år, hvis ikke der sættes ind med det samme.
• Hyppigheden af huller i tænderne stiger voldsomt ved manglende eller nedsat spytproduktion. Dels er det sværere at holde tænderne rene, da bakterierne nemmere kan sætte sig fast på en tør tandoverflade, dels er spyttet vores vigtigste forsvar mod den syre, mundens bakterier danner. Risikoen for syreskader stiger, fordi spyttet ikke er der til at neutralisere syren fra sodavand osv. Mundtørhed giver øget tørst, og hvis tørsten slukkes i søde/syrlige drikke, øges risikoen for huller i tænderne.
• Der er øget risiko for infektion i mundhuleslimhinden især svampeinfektion og tandkødsbetændelse. Inhalationsmedicin, der indeholder binyrebarkhormon, kan give svamp i mundslimhinden, hvorfor det er vigtigt at skylle munden efter inhalation.
Folke- og førtidspensionister kan søge helbredstillæg og personligt tillæg ved at kontakte borgerservice i kommunen.
Ikke-pensionister kan søge økonomisk støtte til rimeligt begrundede enkeltudgifter til eksempelvis tandpleje. Helbredstillæg, personligt tillæg og økonomisk støtte søges via borgerservice i kommunen.
Hvis du er forhindret, eller kun med stort besvær kan bruge det almindelige tandlægetilbud, kan du søge om omsorgstandpleje via visitationen, som er et kommunalt tandplejetilbud til voksne borgere. Omsorgstandpleje er regelmæssig, opsøgende tandpleje og behandling, der typisk udføres i borgerens eget hjem.
Det koster 555 kr. pr. år (2022) at være tilmeldt omsorgstandplejen (egenbetaling). Beløbet reguleres en smule hvert år. Til gengæld er alle behandlingsydelser og besøg gratis. Egenbetaling opkræves 1 gang årligt.
Beløbet dækker undersøgelse, forebyggende behandling og behandling af egne tænder og/eller protese. Der er ikke inkluderet eventuel transport i tilbuddet.
Man skal visiteres til omsorgstandpleje. Hvis du ønsker at blive visiteret til omsorgstandpleje, og du bor i egen bolig, skal du kontakte myndighedsafdelingen i kommunen. Hvis du bor i plejebolig, skal du kontakte det pågældende plejecenter.
Gode råd
Det er vigtigt at tænke over, hvad du spiser og drikker i løbet af dagen.
Sodavand er læskende, når man føler sig tør i munden, men på grund af det høje syreindhold er det skadeligt for tænderne – også selvom de er sukkerfri.
Indtag af juice og saftevand skal begrænses mest muligt, da de er kemisk sure og samtidig indeholder store mængder naturligt og/eller tilsat sukker.
Skyl gerne munden med vand, efter du har spist eller drukket noget sødt/surt.
Begræns forbruget af alkohol og tobak, da det kan gøre mundtørheden værre.
Du kan stimulere spytdannelsen med sukkerfri bolsjer, pastiller og tyggegummi.
Der findes forskellige produkter, der kan lindre mundtørhed. De fleste hjælper kun kortvarigt og skal derfor bruges ofte.
Det er en god idé at prøve forskellige produkter, da det er forskelligt, hvad den enkelte har gavn af. Da du skal bruge produktet længe, er det vigtigt at finde en smag eller konsistens, du kan lide.
Der findes sugetabletter, vingummi, gel, mundskyl og lignende, der fremmer spytproduktionen. Det kan købes på apoteket.
Alternativt kan du spraye munden med vand fra en forstøverflaske.
1. Børst tænder med fluor tandpasta morgen og aften, eventuelt også efter måltiderne
2. Benyt tandtråd og tandstikker efter tandlægens anvisning
3. Anvend gerne el-tandbørste
Tal med din tandlæge om, hvor ofte du skal gå til kontrol, da det kan være nødvendigt med hyppigere tandeftersyn.
Det er ligeså vigtigt at holde en tandprotese grundig ren som ved naturlige tænder. Det er vigtigt, at den sidder rigtigt for at undgå sår og irritation.
Du kan købe gel, der stimulerer spytdannelsen. Gelen smøres på indersiden af protesen, inden du sætter den i munden. Fugten gør, at protesen suger sig bedre fast. Det er godt at fugte munden med vand, inden protesen sættes i.
• Vær grundig med mundhygiejne
• Undgå så vidt muligt indtag af sødt og syreholdigt
• Drik vand hyppigt
• Hold igen med alkohol og tobak
• Hjælp spyttet på vej – for eksempel ved at tygge sukkerfrit tyggegummi
• Fugt tænder og mund
• Brug læbepomade
Kilder www.tandlaegeforeningen.dk Pjece ”Pas på dine tænder” • Danske tandplejere 2014 ”Tandplejeren” • www.dinmund.dk Myndighedsafdelingen • Skive Kommune Borgerservice • Viborg Kommune
Mere information
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Klinik for Lungesygdomme Medicinsk Diagnostisk Center Regionshospitalet Skive Resenvej 25A, etage 1 7800 Skive
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/583958
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.