UVB-lys er den kortbølgede del af det ultraviolette lys, som især påvirker hudens øverste lag. UVB-lys er den del af solens stråler, som er ansvarlig for forbrænding af huden ved længere tids ophold i solen.
Lysbehandling med UVB er effektiv ved en række forskellige hudsygdomme. I klinikken kan der gives to forskellige slags UVBlysbehandlinger afhængigt af diagnose og lægens ordination.
Bred UVB, som er hele UVB-spektret (280-320 nm).
Smal UVB, som er en meget lille del af UVB-spektret (311-313 nm).
Forbered dig til behandlingen
Brug ikke nogen former for cremer 2 timer inden lysbehandlingen.
Daivobet Gel® eller salve skal anvendes enten mindst 2 timer før eller 2 timer efter lysbehandlingen, da sollys nedbryder cremens virkning.
Præparater med Salicylsyre, fx Diprosalic og Salicylvaseline, hæmmer lysets virkning og skal derfor anvendes mindst 24 timer før.
Hvis du er i behandling med et hormonpræparat, skal denne normalt gradvist aftrappes efterhånden, som effekten af lysbehandlingen indtræder.
Om behandlingen
Behandlingen foregår i klinikken i en kabine, hvor man står op. Der gives lys fra alle sider på en gang. Under lysbehandlingen bæres beskyttelsesbriller og ansigtsskærm med mindre, der i ansigtet er behandlingskrævende hudsygdom.
For at øge lysets indtrængen i huden, skal eventuelle skæl smøres med olie umiddelbart inden lysbehandlingen.
Hvis du har tendens til at få herpes udbrud/forkølelsessår på læber eller andre steder på kroppen, skal området smøres med solcreme faktor 50 eller tildækkes, da sollys kan fremprovokere et nyt udbrud.
Da huden på kønsdelene er tyndere og mere lysfølsom, tilrådes mænd at anvende beskyttelse i form af egne trusser eller gstrengs trusse, der udleveres i klinikken. Kvinders kønsdele er naturligt beskyttet.
Lysbehandlingen gives 2-3 gange ugentlig i 5-8 uger.
Valg af lystype og antal behandlinger om ugen vurderes af hudlægen. Dosis justeres løbende i behandlingsforløbet af sygeplejersken på baggrund af din diagnose og din huds reaktion.
Behandlingstiden øges fra gang til gang afhængig af, hvordan din hud reagerer på lysbehandlingen. Virkningen vil evt. kunne ses i form af let rødme og føles som varme/prikken/stikken i huden i løbet af samme dag/aften. Kraftigere virkning bør ikke forekomme. Det er derfor vigtigt, at du før hver behandling meddeler sygeplejersken, om der efter sidste behandling opstod reaktioner, som var stærkere end ovenfor nævnte.
Lysbehandling udtørrer huden. Derfor er det vigtigt at pleje huden med fugtighedscreme, dog må du ikke smøre din hud 2 timer inden lysbehandlingen gives.
Du må ikke gå i solarium eller tage anden from for solbadning i behandlingsperioden, da det øger risikoen for forbrænding.
Risici og bivirkninger
Vær særlig opmærksom på at forbrændinger af huden kan forekomme. Hvis du oplever brændende smerter, kløe, kraftig rødme og evt. blæredannelse af huden, skal du kontakte klinikken (hverdage 07.45-19.45. - Lørdage 07.45-13.45) udenfor disse tider kontaktes lægevagten.
I tilfælde af forbrændinger vurderer sygeplejersken i samråd med hudlægen, om behandlingen evt. skal stoppe.
Nogle former for medicin/naturmedicin øger hudens lysfølsomhed og kan dermed resultere i en forbrænding. Oplys derfor sygeplejersken, om du indtager nogen form for medicin, også hvis du starter på noget nyt undervejs i lysbehandlings forløbet.
Enhver længerevarende lysbehandling indebærer på lang sigt en risiko for udvikling af hudkræft. Dette gælder også behandling med UVB-lys. Der er derfor fastsat en grænse på 250 behandlinger pr. liv. Risikoen for hudkræft er dog lille og må opvejes med den bedring af hudlidelsen, som behandlingen kan give. Der er tale om en type hudkræft, som kan behandles tilfredsstillende, og hvor risikoen for spredning til indre organer er yderst begrænset.
Mere information
Hvis du er forhindret i at komme, skal du ringe afbud.
Hvis du udebliver flere gange uden afbud, bliver din behandling på hospitalet afsluttet.
Kontakt
Sekretariat Tlf. 78 44 73 14 Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-13.00
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.