Kalium findes naturligt i de fleste mad- og drikkevarer. Kalium er nødvendigt for at opretholde kroppens funktioner.
Det er vigtigt, at niveauet af kalium i blodet hverken er for højt eller for lavt, da det kan have en negativ konsekvens for hjertefunktionen.
Mad og drikke
Overskud af kalium udskilles af nyrerne gennem urinen.
Når nyrefunktionen falder, får nyrerne sværere ved at udskille kalium. Det kan derfor blive nødvendigt at spise en kost med mindre kalium.
Mælkeprodukter: Begræns indtag af for eksempel mælk, surmælksprodukter eller koldskål til cirka 1,5 dl dagligt.
Søde sager og snacks: Spis kun lakrids, chips, chokolade, marcipan, nødder, mandler og nougat i begrænset mængde.
Frugt: Begræns mængden af frugt til cirka 100 g om dagen. Vælg for eksempel æble, pære, appelsin eller blåbær. Begræns tørret frugt til særlige lejligheder.
Grøntsager: Begræns indtag af rå grøntsager, men spis gerne kogte grøntsager. Kog gerne grøntsager nogle minutter før stegning eller anden tilberedning.
Du kan reducere kaliumindholdet op til 60 procent i grøntsager og kartofler ved at skrælle og skære ud i mindre stykker før kogning. Brug ikke kogevandet efterfølgende.
Begræns dit indtag af frosne kartoffelprodukter.
Brug ikke rå bælgfrugter, fx linser, i retter uden forkogning. Brug gerne bælgfrugter fra dåse.
Drikkevarer: Begræns frugtjuice og grønsagsjuice samt smoothies, kakaomælk samt vin og stærk øl til særlige lejligheder.
Du må drikke op til 3 dl filterkaffe eller 6 dl instant kaffe (pulverkaffe) dagligt.
Hvis du er i tvivl om, hvordan du sammensætter din kost i forhold til din nyresygdom, kan diætisten give dig yderligere vejledning.
Du kan få din læge eller en sygeplejerske fra Klinik for Nyresydomme eller Dialyse til at henvise dig til diætisten.
Kontakt
Tlf. 78 44 75 10 Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-13.00
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.