Fold ud
Mad og drikke
Kvinders behov for jern er større end mænds, idet kvinder mister jern under menstruationerne. Kvinder har desuden ekstra stort behov for jern ved graviditet og fødsel.
Kvinder fra 14 år ................................................ 15 mg jern pr. dag *)
Gravide (fra 10. graviditetsuge)............................. 40 - 50 mg jern pr. dag
Kvinder (efter ophør af menstruationsblødninger) .... 9 mg jern pr. dag
Mænd fra 18 år ................................................... 9 mg jern pr. dag
*) Nordic Nutrition Recommendation, 2012.
Der findes jern i små mængder i næsten alle fødevarer - både animalske og vegetabilske. Kroppen optager lettest jern fra animalske kilder som kød, indmad og fisk.
Så meget jern er der i maden (pr. 100 g):
blodpølse .............................................. 16 mg
svinelever ............................................. 13 mg
kyllingelever.......................................... 9 mg
musling ................................................ 7,5 mg
tørret abrikos ........................................ 6 mg
svinehjerte............................................ 6 mg
cashewnødder ....................................... 6 mg
bælgfrugter .......................................... 5 - 6 mg
solsikkefrø ............................................ 5 mg
leverpostej............................................ 5 mg
spinat................................................... 4,5 mg
mandler, pistacienødder ......................... 4,5 mg
fuldkornspasta........................................ 4 mg
müsli, havregryn.................................... 3,5 - 4 mg
knækbrød ............................................. 3 - 5 mg
nødder, mandler..................................... 2 - 6 mg
tørret figen, rosiner ................................ 2 - 2,5 mg
oksekød................................................. 2 - 2,5 mg
æg........................................................ 2 mg
broccoli, grønkål ..................................... 1,5 - 2 mg
pasta..................................................... 1,5 mg
rugbrød, grovbrød................................... 1 - 2 mg
sild, makrel i tomat, tun, torskerogn.......... 1 - 1,5 mg
kylling, svinekød ..................................... 1 mg
Du skal vælge fødevarer, som i sig selv indeholder godt med jern.
Der findes andre stoffer i maden, som har betydning for jernoptagelsen.
Der er stoffer, som fremmer optagelse af jern, og der er stoffer, som hæmmer jernoptagelsen.
Fremmer optagelse af jern
C-vitamin fra frisk frugt, appelsinjuice, grøntsager og kartofler
Protein fra kød og fisk
Hæmmer optagelse af jern
Te, kaffe og kakao (bør ikke drikkes 1 time før og efter måltiderne)
Fytin, som findes i groft mel og gryn.
Når du selv bager brød, kan du spalte fytinet, så det ikke længere kan binde jern:
Du kan give hele gryn et opkog, før de bruges i brød
Du kan bage med syrnet mælkeprodukt, eller
Du kan lade dejen hæve to gange
Om morgenen
Havregryn, müsli
Rugbrød, groft brød og knækbrød
Appelsinjuice
Til frokost
Rugbrød og groft brød
Pålæg af kød og fisk (husk leverpostej) og grøntsager
Til aftensmad
Kød, fisk, indmad
Grøntsager, kartofler, bønner og linser
Som mellemmåltid
Groft bagværk
Frugt, tørrede frugter og nødder, mandler
Fold ud
Kontakt
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/589507
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.