Blødende tyktarmsbetændelse er en kronisk tarmsygdom i endetarmen og tyktarmen. De hyppigste symptomer er diarré og blod i afføringen.
Ved akut svær opblussen er der både mange afføringer og en påvirkning af hele kroppen. Det vurderes ud fra temperatur, blodtryk, puls og blodprøver.
Denne vejledning giver et indblik i, hvordan din indlæggelse kan forløbe.
Forbered dig til behandlingen
I forbindelse med indlæggelsen får du lavet forskellige undersøgelser for at bekræfte diagnosen. Desuden undersøger vi, om der kan være andre årsager til din tilstand.
Undersøgelserne er som regel:
Afføringsprøver for sygdomsvoldende bakterier
Kikkertundersøgelse af den nederste del af tyktarmen
CT-skanning af tyktarmen
Blodprøver
Om behandlingen
Vi begynder med at behandle dig med indsprøjtninger af binyrebarkhormon. Du får disse direkte i en blodåre 2 gange i døgnet.
Binyrebarkhormonet, som du får, kaldes også Methylprednisolon eller Solu-Medrol. Binyrebarkhormon virker generelt dæmpende på betændelsescellerne.
Behandlingen med binyrebarkhormon har heldigvis god virkning på de fleste. I så fald vil du efter 5 døgn kunne udskrives til fortsat behandling med binyrebarkhormon tabletter i en periode.
Som støttende og forebyggende behandling får du 1 gang i døgnet en indsprøjtning af lavmolekylært heparin (Fragmin) i underhuden. Det skal forhindre blodpropper i at opstå.
I nogle tilfælde vil du også få antibiotika mod bakterier. Det kan være i form af tabletter eller ved indsprøjtninger.
Hvis behandlingen med binyrebarkhormon ikke giver den ønskede fremgang, kan det komme på tale at give supplerende behandling med Infliximab.
Behandlingen med Inliximab foregår ved, at du får væske direkte ind i blodåren i 2 timer efter, at du har modtaget 3-4 dages binyrebarkhormonbehandling.
Infliximab virker præcist mod et af de signalstoffer, som betændelsescellerne sender mellem hinanden.
Hvis den medicinske behandling ikke er tilstrækkelig, er det nødvendigt at fjerne tyktarmen ved operation. Dette sker som regel efter 4-8 dages medicinsk behandling, men kan komme på tale tidligere i forløbet.
Operationen foretages på Aarhus Universitetshospital eller på Hospitalsenheden Vest i Herning.
Oftest vil operationen kunne foretages som en kikkertoperation gennem 3-5 små huller i maveskindet. I nogle tilfælde er det dog nødvendigt med åben operation gennem en større åbning i huden.
Vær opmærksom på
Der vil dagligt blive foretaget en lægelig vurdering af, om din tilstand er acceptabel. Hvis der er betydelig risiko for, at forløbet kan indebære operation, foregår den videre behandling i Aarhus eller Herning.
Overflytning til Aarhus Universitetshospital sker efter 1-3 døgns indlæggelse.
Appetitten kan ofte være nedsat på grund af sygdommen, og nogle har tabt sig i vægt inden indlæggelsen.
Der er mulighed for at tilpasse kosten individuelt, så det er vigtigt, at vi løbende taler sammen om kosten.
Vi anbefaler proteinrig og fiberfattig kost i forbindelse med indlæggelsen.
Den medicinske behandling kan svække symptomerne fra sygdommen. Derfor er det vigtigt, at du giver os besked, hvis symptomerne ændrer sig, fx hvis du oplever mavesmerter, kvalme, feberfornemmelse, ændringer i din psyke m.v.
Lægen skal bruge det til vurdering af din sygdomstilstand. Derfor beder vi dig hjælpe med, at registreringen bliver så nøjagtig som muligt.
Kontakt
Tlf. 78 41 72 24
Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-13.00.
Kontakt til sygeplejerske Tlf. 78 41 72 24
Telefontid mandag, tirsdag, onsdag og fredag fra kl. 7.30-8.30.
Klinik for Mave- og Infektionssygdomme Regionshospitalet Silkeborg Indgang A, A10 Falkevej 1 8600 Silkeborg
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/649403
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.