Du skal aflevere en sædprøve i Fertilitetsklinikken. Prøven laves i klinikkens herrerum.
Det kan lyde ukompliceret at aflevere en sædprøve, men nogle mænd oplever det som et pres, og kan derfor have svært ved at lave prøven.
I særlige tilfælde kan prøven tages med hjemmefra efter aftale med klinikken. Tager du sædprøven med hjemmefra, skal den afleveres til sekretæren.
Sædprøven skal opbevares tæt på kroppen med hudkontakt under transport.
Sædkvalitetens rolle
Sædens kvalitet undersøges ved at placere en dråbe i et tællekammer, hvorefter den analyseres under et mikroskop.
Sædkvaliteten er et udtryk for sædcellernes evne til at befrugte af ægget.
Din sædkvalitet kan være svingende over kortere eller længere perioder. Det er helt normalt. Kvaliteten af sæd er også forskellig fra mand til mand.
Sædkvaliteten falder ikke nødvendigvis med alderen, men der kan være et øget antal af fejl i arvematerialet (DNA) jo ældre man er.
Det kræver kun én enkelt sædcelle at blive gravid, men chancen er større, hvis sædkvaliteten er høj.
Du kan selv forbedre din sædkvalitet
Det tager ca. 3 måneder at udvikle nye sædceller. Derfor er det vigtigt, at du kommer i gang med de ændringer, du selv kan gøre med det samme.
Sædkvaliteten kan påvirkes negativt af fx: rygning, alkohol, overvægt, temperatur og præstationsfremmende midler.
Studier viser, at infertiliteten er dobbelt så høj hos rygere som hos ikke-rygere. Rygning forringer sædproduktionen, og arvematerialet (DNA) i sæden kan blive beskadiget af giftstofferne fra tobaksrøgen.
Du skal stoppe med at ryge i mindst 3 måneder før sædprøven skal anvendes, for at opnå fuld effekt af et rygestop.
Et stort dagligt alkoholforbrug øger risikoen for at få små testikler og nedsat sædkvalitet.
Et moderat indtag af alkohol tyder ikke på negativ effekt på sædkvaliteten.
Vi anbefaler, at du følger Sundhedsstyrrelsens vejledning om indtagelse af alkohol. Det vil sige max. 14 genstande om ugen. Det anbefales også, at et evt. forbrug ikke overstiger 5 genstande om dagen.
Overvægtige mænd kan også have nedsat sædkvalitet pga. øget varme omkring testiklerne, og evt. forbedre sædkvaliteteten ved et vægttab.
Der findes ikke fødevarer, der forbedrer eller forværrer sædkvaliteten.
Du anbefales at spise sundt og varieret efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Du anbefales at dyrke motion, idet motion øger blodgennemstrømningen. Dog bør du ikke udøve ekstremsport (ironman, marathonløb, m.m.), da dette evt. kan påvirke sædkvaliteten negativt.
Varme kan virke ødelæggende på sædcellerne.
Undgå sædevarme, sauna, hyppige karbade og spabade. Gå ikke i stramme bukser hver dag og undgå at sidde med din bærbare computer på skødet.
Feber kan påvirke sædkvaliteten negativt.
Sædcellerne er ca. 3 måneder undervejs, derfor skal du informere personalet, hvis du i denne periode har haft feber, det vil sige temperatur over 38 grader.
Du skal forsøge at bekæmpe feberen med febernedsættende medicin (f.eks. Pamol, Panodil eller Ibumetin).
Hvis du spiser en sund og varieret kost, er det ikke nødvendigt at tage kosttilskud.
For mange vitaminer/mineraler i form af kosttilskud kan forringe sædkvaliteten.
Hvis du tager kosttilskud, bedes du informere klinikken om dette.
Anabolske steroider og andre præstationsfremmende midler (herunder præparater med Testosteron) nedsætter sædkvaliteten markant og laver skader på arvematerialet i sædcellen.
Studier har vist, at en del proteinpulvere købt via nettet kan indeholde hormoner, selv om det måske ikke fremgår af indlægssedlen.
Vi anbefaler på det kraftigste, at du ikke tager disse præstationsfremmende midler. Det er også vigtigt, at du informerer klinikken, hvis du tidligere har anvendt præstationsfremmende midler.
Nedfrysning
I specielle tilfælde, hvor sædkvaliteten er stærkt nedsat samt i andre særlige tilfælde, er der mulighed for nedfrysning og deponering af sæd.
I laboratoriet vurderes det, hvor meget af den nedfrosne sæd, det er nødvendigt at tø op til behandlingen. Sædceller tåler nedfrysning mere eller mindre godt, og man må forvente, at der sker en reduktion af antallet af levende sædceller efter optøning. I få tilfælde findes der ikke brugbare sædceller efter optøning.
Før evt. nedfrysning af sæd, må smitteprøver (blodprøver for smitsom leverbetændelse og HIV) maks. være 2 år.
Evt. nedfrosset sæd bliver destrueret efter endt behandling på klinikken.
Såfremt du ønsker, at din partner må anvende din nedfrosne sæd i tilfælde af dit dødsfald, skal du lave en skriftlig aftale med klinikken herom. Såfremt der ikke er indgået aftale, vil sæden blive destrueret.
Ønsker du at overflytte sæden efter endt behandling hos os til en anden klinik/deponeringssted, skal du henvende dig til os. Vi vil vejlede dig i, hvordan en evt. overførsel skal foregå.
Frit sygehusvalg Fertilitetsbehandling er omfattet af lov om frit sygehusvalg. Dette betyder, at man som patient frit kan vælge blandt landets offentlige fertilitetsklinikker.
Kopi af journalen Alle patienter i det danske sundhedsvæsen har via Sundhed.dk adgang til deres journal. Ønsker du en kopi af din journal, kan du finde den her.
Kontakt
Ring til vores sekretærer på tlf. 78 44 57 60
Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-13.00
Ring til vores sygeplejersker på tlf. 78 44 57 70
Telefontid:
Mandag - torsdag fra kl. 13.00-15.00
Fredag fra kl. 13.00-14.30
Lørdag: Send en sikker mail inden kl. 8.00 (log på med MitID).
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.